Saç Dökülmesi

Hem erkeklerde hem de kadınlarda görülebilen, hormonal değişiklikler, yaşlılık veya genetik kaynaklı sebepler sonucu ortaya çıkabilen, saçların zaman içinde kaybedilmesi problemine saç dökülmesi denir. Ayrıca travmatik nedenler, yanıklar ve çeşitli cilt hastalıkları da saç kaybına sebep olabilir. Saç kaybı, kişi üzerinde fiziksel değişikliklere ve buna bağlı psikolojik sorunlara sebep olabilir. Bu kayıpların geri dönüşü yoktur; ancak saç ekimi ile ağrısız ve konforlu bir şekilde kişilerin saçlarına tekrar kavuşması mümkündür.

Herkes için günde 50 – 100 kadar saç telinin dökülmesi, tıbbi açıdan oldukça normaldir. Bir gün içinde, bu sayının üzerinde saç kayıpları yaşayan kişilerde saç dökülmesi sorunu olduğu kabul edilir.

Tıbbi adı alopesi olan saç dökülmesinin bir kaç tipi vardır:

  1. Bunlardan en sık görüleni erkek tipi (androgenetik) alopesi denen tiptir. Androgenetik alopeside saç dökülmesi kafanın tepesindeki ve şakaklardaki saç tellerinin incelmesiyle başlar. Erkek tipi saç dökülmesine sahip kişilerde 20’li yaşlarda incelmeye başlayan saçlar, yaş ilerledikçe kaybedilir ve neticede kişinin tepe bölgesindeki saçlar tamamen dökülür, sadece başın yanlarındaki ve arkasındaki saçlar kalır. Androgenetik alopesi genetik kaynaklıdır, kişiye anne ve babasından geçer. Bu dökülme, normal dökülmeden farklıdır ve bu tip dökülme genetik kaynaklı olduğu için önlenebilmesi imkansızdır. Bunun dışında erkeklik hormonu veya yaşlılık da androgenetik alopesiye sebep olabilir.
  2. Telogen effluvium denen 2.tip saç dökülmesi, kişinin uzun süreli ateş, ciddi bir enfeksiyon, büyük bir ameliyat veya genel bir strese maruz kalmasının ardından 2 - 3 ay içerisinde meydana gelen saç dökülmesi tipidir. Bazı hanımlarda doğum sonrası meydana gelen saç dökülmesi de bu tiptir. Bu duruma gebelik ve doğumun sebep olduğu ani hormon değişimleri neden olur.
  3. Bazı ilaçlar kişilerde saç dökülmesine sebep olabilir. Özellikle kanser ilaçları, ani ve yaygın saç dökülmesi yaratabilir.
  4. Özellikle kanser gibi bazı hastalıklar saç dökülmesine sebep olabilir.
  5. Kafa derisinde mantar hastalığına sebep olan Tinea capitis, yama şeklinde açıklıklara sebep olur. Bu enfeksiyon ile saç, tam deriden çıktığı anda kırılır ve kaybedilir.
  6. Bir diğer saç dökülmesi tipi, travmaya bağlı saç dökülmesi tipidir. Saçlara örneğin maşa uygulanması gibi saçı aşırı sıcağa maruz bırakmak, saça kuvvetli kimyasallar sürmek veya saçları çekiştirmek gibi, sebepleri kişi kaynaklı olan saç dökülmesi tipidir.
WHATSAPP TELEFON ET